Porgy, Bess and kids

Porgy, Bess and the kids

Datum: 03/11/2016
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Kleine Kerk

Porgy and Bess, de opera

Kenners van de opera Porgy & Bess zullen  bij deze titel wellicht de wenkbrauwen fronsen want noch van de gebroeders  Gershwin, de belangrijkste auteurs van deze opera, noch van Porgy en Bess, de belangrijkste personages daarvan, is iets over kinderen bekend.

Porgy, Bess and kids

Porgy, Bess and the kids
Met Kids worden dan ook de talloze uitvoeringen bedoeld die vanaf de première van de opera in 1935 tot op de dag van vandaag worden gegeven van een aantal van de liederen die in de opera werden geboren. Dat is natuurlijk in de eerste plaats ‘Summertime’, gezongen door  velen, van Maria Callas tot Louis Armstrong. Als evergreen in jazz, dansmuziek en rock’n roll is dit nummer nu al meer dan 80 jaar onderdeel van het repertoire van vele topartiesten. Datzelfde geldt, zij het in iets mindere mate, voor ‘It ain’t necessarily so’ en ‘I’ve got plenty of nothing’.

Porgy, Bess and kids

Grenzen doorbreken

Tijdens de avond die we aan dit fenomeen willen besteden, beginnen we met een aantal fragmenten uit de opera zelf. Deze duurt ruim 3 uur, maar we zullen dit moeten beperken tot ruim een uur. Hierin komt de oorsprong van de hierboven genoemde liederen ruim aan bod. Na een korte pauze besteden we dan ook ruim een uur aan de meest opvallende uitvoeringen van deze liederen, zowel in instrumentale uitvoeringen als gezongen, waarbij we het accent zullen leggen op de jazz. Daarmee doen we George Gershwin, de componist van de twee broers het meeste recht, want hij wilde als geen ander grenzen doorbreken, tussen blank en zwart, tussen klassieke muziek en amusementsmuziek, tussen opera en musical. Later zette Leonard Bernstein met zijn West- Side Story  deze taak op eminente wijze voort, en samen hebben zij een bijzonder stempel op de Amerikaanse muziekcultuur gedrukt.

Deze avond vindt plaats in De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129,

op donderdag 3 november 2016, 20.00 uur.

Leiding: Lennart Bouman.
Entree: vrijwillige bijdrage.

Meer informatie: www.pknduivendrecht.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.