Sara Backer
Het is natuurlijk bijzonder om een boek te schrijven op je 15e. Nog leuker is het wanneer dit boek ook in de verkoop komt. Het is Sara Backer gelukt. Sara is opgegroeid in Ouderkerk, aan de Ronde Hoep, en heeft altijd een passie gehad voor schrijven. Sinds kort is haar boek ‘Schijn bedriegt’ in de verkoop, uitgegeven door de Online uitgeverij Boekscout.
Op de basisschool werd geconstateerd dat Sara last had van dyslexie. Zij kreeg daarom wekelijks extra les van stichting Taalhulp. Eén van de opdrachten die zij toen meekreeg, was het schrijven van verhalen. En vanaf dat moment bleek eigenlijk dat het schrijven Sara in het bloed zat. “Ik vond het schrijven van verhalen meteen heel erg leuk en deed het in mijn vrije tijd ook steeds vaker”, aldus de inmiddels 20-jarige Sara. “Ik deed mee aan schrijfwedstrijden, heb eens de tweede prijs gewonnen bij een verhalenwedstrijd georganiseerd door boekwinkel Spreij en op mijn 11e is een klein boekje uitgegeven in beheer van drukkerij Amstelland.” Het boek ‘Schijn bedriegt’ dat nu in de verkoop is, heeft Sara vijf jaar geleden geschreven. Zou Sara het boek nu (vijf jaar later) anders hebben geschreven?
“De opbouw en de inhoud van het boek zou nog steeds hetzelfde zijn. Wel is het zo dat ik nu meer schrijf over wat ik meemaak of heb meegemaakt. Toen ik vijftien was schreef ik voor het grootste deel vanuit mijn fantasie. Ook al zaten daar wel wat autobiografische elementen in.”
Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een 15-jarige, over een onderwerp dat nog steeds actueel is: het gevaar dat een fantasiewereld (internet) het echte leven verdringt. Het boek gaat over twee vriendinnen, met veel fantasie. Ze zijn haast onafscheidelijk. Elke dag bellen ze uren met elkaar en delen alles. In de weekends logeren ze zoveel mogelijk bij elkaar en delen ze hun dromen. Ze leven in een eigen wereld. Een wereld waarin hun fantasieën tot leven komen, maar waarin ze eigenlijk te ver gaan. Het boek gaat over de risico’s van een virtuele wereld. Moralistisch zou Sara het boek echter niet willen noemen. “Je wordt als lezer meegezogen in het verhaal. En de lezer komt gaandeweg tot de ontdekking dat je maar beter kunt zorgen dat dat wat je wilt ook in het echte leven gebeurt.
En wat betekent dat voor Sara zelf? Gaat zij voor een schrijfcarrière in de toekomst? “Ik volg geen schrijfopleiding. Het is niet mijn streven een groot schrijfster te worden. Dat is ook nooit mijn fantasie geweest. Ik heb het gewoon altijd leuk gevonden om te schrijven en ik zal dat als hobby ook altijd blijven doen. Wel ga ik nu in het kader van mijn studie Kunstgeschiedenis minor vakken volgen in de richting van journalistiek. Ik kan dan meer verhalend gaan schrijven.”
Bent u naar aanleiding van dit stuk nieuwsgierig geworden naar het boek ‘Schijn bedriegt’ van Sara Backer? Bestel dit boek dan bij boekhandel Spreij. U kunt het boek ook rechtstreeks bestellen bij de online uitgeverij Boekscout.
Dick Backer
Auteur van het boek Cor Backer, een leven lang sport en meer. Het boek schreef Dick Backer over zijn vader en de vele hoogtepunten die hij beleefde op het gebied van wielersport, voetbal en schaatsen. Verschenen in mei 2013.
Jolanda van Dam
In Duivendrecht geboren psycholoog is de auteur van ‘Mama krijgt een baby’. Op een kleurrijke en vrolijke manier beschrijft ze de aspecten in het leven van een peuter die binnenkort een broertje of zusje krijgt. De illustraties zijn van Annemiek van der Steen.
Toen zij in verwachting was van haar tweede, nam ze een hele stapel boekjes over de komst van een zusje of broertje mee naar huis voor haar oudste. Maar eigenlijk waren al die boeken net niet wat ze zocht. Dus schreef Jolanda van Dam het maar zelf. Volgende week, bij de start van de Kinderboekenweek, komt ‘Mama heeft een baby in haar buik’ uit.
Wat voor boek moest ‘Mama heeft een baby in haar buik’ worden?
Het moest echt een prentenboek worden, voor kinderen tussen anderhalf en vier jaar. Annemiek van der Steen heeft de tekeningen gemaakt. Zij heeft een heel eigen, herkenbare, vrolijke stijl met veel gevoel voor wat ‘nu’ is. Aan de hand van mijn teksten en foto’s uit onze eigen fotoboeken is zij gaan tekenen en het was meteen goed.
Mama heeft een baby in haar buik, uitgegeven door Trichis.
Heleen van der Kemp
Auteur van de thrillers Blond 15 en Afrekening. Op 4 oktober 2013 verschijnt haar 3e boek Onschendbaar. Het boek wordt 4 oktober om 17:00 gepresenteerd in boekhandel Spreij in Ouderkerk. Heleen van der Kemp signeert.
Maria Kroon
In het boek Jojo en Wobje & De Gruttensnottensmurrie ontdekken kinderen een land waarin alles anders is.
Jo Blom
Presenteerde in juni 2010 haar boek “Huwelijkshits “. Zij is ambtenaar van de burgerlijke stand en voltrekt al 25 jaar huwelijken in de gemeente Ouder-Amstel. Haar toespraken voor de bruidsparen zijn op rijm.
Jo Blom (Amsterdam, 17 januari 1946) is een Nederlandse dichter, schrijver, buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand en docent geschiedenis. Zij schreef eerder ook ‘Eigenwijs Onderwijs 1998’ (over 100 jaar Spinoza Lyceum daltononderwijs).
Haar boek is te koop bij boekhandel Sprey en in Duivendrecht bij Techador op het Dorpsplein.
Leendert Dros
L.B.J. (Leendert) Dros is de auteur van het boek “Duivendrecht in vroeger tijden”. heeft zijn collectie van Speuren en Ontdekken van 1984 tot en met 2002 beschikbaar gesteld voor de historische kast van de openbare bibliotheek in het Dorpshuis, Dorpsplein in Duivendrecht.
Duivendrecht in vroeger tijden heeft84 bladzijden vol met foto’s met toelichting. Het is uitgegeven door uitgeverij De Boektand in 2001.
Willemies van der Velden
In september 2010 verscheen het boek ‘Altijd Werk in Ouderkerk, 120 jaar Van der Velden in Ouderkerk aan de Amstel’. Het is geschreven door Willemies van der Velden (geboren 1948).
Ik heb dit boek geschreven omdat er nauwelijks meer sporen in het dorp zijn van de Van der Veldens, terwijl de familie 120 jaar een stempel op het dorp heeft gezet. Behalve de maalderij op Hogereinde Noord zijn de panden, waar de Van der Veldens woonden en werkten, gesloopt en vervangen.—vertelt Willemies.
Willemies woonde tot haar 13e jaar in Ouderkerk. Ze herinnert zich nog veel van die periode in haar leven en vindt het belangrijk dat verhalen van vroeger bewaard blijven. “Verhalen van andere tijden en van andere plaatsen maken je bewuster van de tijd en de plaats waarin je zelf leeft. Ik heb dat niet uitgebreid beschreven, maar honderd jaar geleden was het leven zoveel bewerkelijker en dus zwaarder dan het nu is. Geen elektriciteit, geen centrale verwarming, geen wasmachine, geen stromend water, veel meer werk aan voedselbereiding en ga maar door. En zoveel werk werd met de hand gedaan. Het is goed om je die verschillen te realiseren.”
Na het overlijden van haar vader in 2006 ging Willemies actief op zoek naar haar roots in Ouderkerk. Naast archiefonderzoek ging ze op bezoek bij nabije en verre familieleden om te zien of ze nog spullen hadden van de voorfamilie en natuurlijk ook voor de bijbehorende verhalen. Ze ontdekte daarbij dat de familieverhalen wel eens haaks stonden op de gegevens die ze in de archieven aantrof… De familie deed zich graag eenvoudig voor. Of ze dat altijd waren? Dat is in het boek te lezen. Van haar grootvader Jacob, de kruidenier, en haar vader Koos, de veevoederfabrikant, heeft Willemies de meeste informatie kunnen verzamelen Bij hen beschikte ze over veel meer verhalen dan bij de oudere voorvaders. Zowel verhalen die ze haar zelf hadden verteld alsook verhalen van mensen om hen heen; en ze kon veel uit eigen herinnering putten. Daardoor komt de periode van de eerste helft twintigste eeuw het meest uitgebreid aan de orde in het boek.
Veel over het leven in het dorp Ouderkerk van die tijd komt aan de orde: de feesten in het dorp, de oorlogsjaren, aanvoer van producten, concurrentie en klantenbinding.
Bijna honderd afbeeldingen zijn in het boek opgenomen. Het zijn foto’s over een tijdsbestek van bijna honderd jaar: van mensen, van voorwerpen en van plekken in het dorp. Willemies zegt hierover:
De afbeeldingen zijn van groot belang in dit boek. Ze ondersteunen het verhaal dat daardoor sterk wordt verlevendigd. De oudste foto is van 1867.
Het boek, 22 x 22 cm, met harde kaft en register, is in eigen beheer uitgegeven. Het is te koop bij Boekhandel Sprey in Ouderkerk.
Menko Wielaerts
Menko Wielaerts (Hilversum, 1957), woont in Ouderkerk aan de Amstel en studeerde af aan de faculteit der wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Een studie waarbij hij kunst en literatuur een belangrijke plaats gaf. In 2011 begon hij, onder zijn pseudoniem met het schrijven van korte verhalen, romans, gedichten en essays. In april 2012 verscheen zijn debuutroman ‘Vrijstaat Holland’. In april 2013 publiceerde hij het korte verhaal “Vandaag is alles anders” in verhalenbundel Gebaande paden.
Zijn korte verhalen zijn licht absurdistisch, spannend en soms met een scherp randje. In 2013 worden drie daarvan geplaatst in verhalenbundels bij verschillende uitgevers. ‘Ik weet wat je wilt’ is opgenomen in de verhalenbundel ‘Limonadeliefde’, met diverse auteurs, uitgeverij PAMAC, Groningen. Uitgeverij Fenikso geeft het korte verhaal “De Klapper” uit in de verhalenbundel ‘Niemand mag het weten”. Met 9 andere auteurs werd zijn verhaal gekozen uit 200 inzendingen.