Rachmaninoff Rachmaninoff

Rachmaninoff

Muziekavond in De Kleine Kerk

In 2023 was het 150 jaar geleden dat de Russische componist, pianist en dirigent Sergej Rachmaninoff geboren werd, op een landgoed in de oblast Novgorod. Hij werd al op zijn zestiende jaar toegelaten tot het conservatorium van Moskou. Tijdens zijn studie begon hij met componeren en schreef hij onder meer zijn Eerste Pianoconcert. Nadat de première van zijn Eerste Symfonie op een mislukking was uitgelopen, raakte hij in een depressie die hem lange tijd het componeren onmogelijk maakte. Maar uiteindelijk herstelde hij en had hij succes met zijn Tweede Pianoconcert en zijn Tweede Symfonie.

Verenigde Staten

In 1909 ondernam hij zijn eerste reis naar de Verenigde Staten. In dat jaar ontstond ook het moeilijk speelbare Derde Pianoconcert waarmee hij in de Verenigde Staten veel succes had.
Na de Russische Revolutie van 1917 verliet Rachmaninoff samen met zijn familie voor altijd Rusland en in 1934 vestigde hij zich definitief in de Verenigde Staten. Daar voorzag hij in zijn levensonderhoud door veel concerten te geven, maar hij kwam moeilijk tot componeren. Toch heeft hij nog een aantal bijzondere composities gemaakt, zoals de Derde Symfonie, de Symfonische Dansen en het Vierde Pianoconcert. Hij overleed in Beverly Hills, in 1943.

‘Dies Irae’

Op deze avond verdiepen we ons in zijn levensverhaal, aan de hand van foto’s en filmfragmenten uit zijn leven en opnames van hem als pianist. We staan stil bij de bijzondere betekenis van kerkklokken en van de middeleeuwse hymne ‘Dies Irae’ voor zijn muziek en we horen enkele delen uit zijn ‘Vespers’ voor koor a-capella, naast andere minder bekende werken.

Plaats:            De Kleine Kerk
Datum:            Donderdag 18 januari 2024, 20.00 uur
Leiding:           Ds. Wim Brouwer
Toegang:         Vrijwillige bijdrage

www.pknduivendrecht.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.