Musici, muziekgroepen, bands

In dit overzicht staan namen van muzikanten en muziekgroepen/bands genoemd.

Laurens de Boer

Pianist, organist en koorleider van koren in Ouder-Amstel o.a. het Elckerlyc koor en St. Caecilia. Daarnaast bezig met een bijzonder project het Percussive Piano project waarbij de piano als slaginstrument wordt gezien. www.percussivepiano.nl

Eric Jan Joosse

E.J. Joosse, organist, dirigent en componist, studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1983 het Praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1985, als leerling van Albert de Klerk, zijn orgeldiploma behaalde. Daarna studeerde hij koordirectie aan het Utrechts Conservatorium bij Reinier Wakelkamp en Kerry Woodward.

Eric Jan Joosse is cantor-organist van de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel, vaste repetitor van COV Amicitia Uithoorn en onder meer dirigent van de Amstellandse Cantorij, Chorus ad Hoc en het Franz Liszt Kamerkoor.
Als organist, pianist en klavecinist werkt hij samen met diverse ensembles en koren. Eric Jan Joosse werkt als dirigent en als instrumentalist mee aan diverser radio- en TV-programma’s.
Naast zijn didactische werkzaamheden als privé docent orgel, piano en improvisatie verzorgt hij bij verschillende instanties muziekcursussen en workshops. www.ericjanjoosse.nl

Izhar Elias

Izhar Elias’ (1977) verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem inmiddels wereldwijde bekendheid gebracht. Zijn veelzijdigheid als gitarist komt tot uiting in door zijn verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek.

20 maart 2011 ontving hij tijdens een optreden met het Residentie Orkest de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.

Majim

Klezmerband Majim is een amateurband en wordt gevormd door: Rina Jansen zang, Esther Nolte fluit, Lennart Bouman accordeon, Paul van Kampen gitaar en zang, Maarten Klomp contrabas. Drie van de leden van de band wonen in Ouder-Amstel.

Klezmer is een vorm van volksmuziek die zijn oorsprong heeft in de Joodse gemeenschappen van centraal Europa in de 19e eeuw. Het is dansmuziek die vooral bij de soms enkele dagen durende Joodse bruiloftsfeesten werd gespeeld. Deze brachten hele families uit soms verre streken even bij elkaar. De muziek is gebaseerd op oude toonsoorten die buiten klezmer niet veel meer worden gebruikt en die binnen een nummer de stemming kunnen laten omslaan van heel blij naar melancholisch.

Het woord Klezmer betekent dan ook zingend instrument, de melodie vertelt als het ware het verhaal. Jiddisch was de taal van de Joden in Centraal Europa en tot aan de tweede wereldoorlog was het daardoor een belangrijke taal. Nu zijn er nog maar enkele orthodox-joodse groeperingen in Europa en Amerika waarin deze taal daadwerkelijk wordt gesproken.

Het Jiddisch heeft Oud-Duits als belangrijkste component waardoor het ook voor ons wel te begrijpen is. Daarnaast kent het vele woorden uit het Hebreeuws of uit verschillende Midden-Europese talen. De Jiddische of, in een enkel geval een Nederlandse tekst van de liedjes wordt tijdens het optreden geprojecteerd.

Yellow House 21

De band Yellow House 21 staat onder leiding van Ouderkerk Marco Buffing(zanger/gitarist) en bestaat verder uit Anne Gerlin Struijk (zangeres/fluitist), Luc Wessels (drummer), Jonathan Griffioen (toetsenist) en Tim Schuurman (bassist).

De mix van Ierse folk muziek en stuwende drums vormen samen met de unieke fluitpartijen en ritmische gitaren een niet alledaagse sound. Met vijfstemmige zang wordt een extra dimensie toegevoegd aan de opzwepende nummers.
De eerste single ‘Friends’ dateert uit februari 2011 en is geschreven in regenachtig Dublin.
Voor een uitwisselingsproject in maart 2012 met Irak is een EP uitgebracht “The land where I belong” met het gelijknamige titelnummer.

2 gedachten over “Musici, muziekgroepen, bands”

 1. Goedenavond,

  Is die klezmerband te beluisteren? Treden jullie op op feestjes?
  Ik hoor graag meer over en van jullie!

  Met vriendelijke groet,
  Winniefred Molenaar

  1. Beste Winniefred Molenaar,

   Dank voor uw reactie via de website van CultuurPlatform Ouder-Amstel.
   Of ze nog optreden weet ik niet zeker.
   Ik stuur uw vraag “Treedt klezmerband Majim nog op?” door aan een lid van de band.

   Met vriendelijke groeten,
   Willy Brinkman, webmaster CPOA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ouder-Amstel