Leporello Ronde Hoep

Leporello Ronde Hoep

Een leporello over de Ronde Hoep: ‘geschiedenis van prachtig gebied vastgelegd in rijm’

Bron: Weekblad voor Ouder-Amstel, 26 oktober 2023

OUDERKERK Willem Jan Aalders, inwoner van de Ronde Hoep, liep al jaren rond met het plan om de geschiedenis van dit prachtige gebied vanuit een (breder) historisch perspectief vast te leggen. In 621 verzen heeft hij in de “Rijmkroniek in Vogelvlucht met zicht op de Ronde Hoep en Omstreken” een geschiedkundig verslag over circa 3.200 jaren bij elkaar gerijmd. Alles komt aan de orde: van de vervening, wateroverlast en oorlogen tot aan het besluit om de Ronde Hoep tot noodoverloopgebied te maken. 

Drukvorm leporello

Over de drukvorm waarin hij zijn teksten moest gieten, heeft Willem Jan lang geaarzeld. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor een leporello, een harmonicaboek. 20 pagina’s A4 leverde een leporello op van zo’n 4 meter en het was niet gemakkelijk om daar een drukker voor te vinden. Uiteindelijk heeft EPS Amsterdam met veel succes dit drukwerk afgeleverd.

200 Jaar

Na het uitvouwen van dit lange boek krijg je een doorlopend beeld van de ontwikkelingen in de geschiedenis en eventuele verbanden die daarin kunnen worden ontdekt, steeds over een periode van 200 jaar. Aan de ene zijde van een pagina wordt het verhaal van een periode in rijm verteld, draai je het boek om dan staan aan de andere zijde van die pagina grafische weergaven en de namen van personen en gebeurtenissen van diezelfde periode. Deze grafische weergaven geven vrije impressies van de gemiddelde temperatuur en neerslag, gemiddeld zeespiegel-  en maaiveldniveau, de gemiddelde bevolkingsgroei, economie en bruto nationaal product (BNP). Verder wordt melding gemaakt van ontwikkelingen en benamingen in onder andere filosofie, muziek, kunst, religie, dynastieke macht, conflicten, recht, geneeskunde en waterstaat in de desbetreffende periodes. Als achtergrond voor zowel de rijmtekst als de grafische weergave fungeren  artistieke impressies van de gebiedsontwikkeling van de oer-Ronde Hoep tot heden met een vooruitblik naar de toekomst. 

Te koop

De leporello is niet goedkoop omdat het drukken zeer prijzig was. Maar voor een introductieprijs van 55 euro heb je een uniek (en genummerd) exemplaar van de 100 gedrukte leporello’s. De leporello is te koop in de winkel van het Historisch Museum Amstelland in Ouderkerk, waar een inkijkexemplaar ligt. Bestellen kan bij alfa.aalders@online.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.