What a wonderful world

Datum: 14/10/2015
Tijd: 20:00 - 22:15
Locatie: Kleine Kerk

EEN AVOND OVER LOUIS ARMSTRONG

Jazztrompettist en zanger Louis Armstrong werd in 1901 in New Orleans geboren en groeide op in een van de sloppenwijken van die stad. Zijn vader verliet al spoedig het gezin dat nadien jaren een minimumbestaan leidde in een nu niet meer bestaande achterbuurt. Hij leerde meer slechts dan goeds en het dieptepunt leek bereikt toen hij na het al of niet gericht afvuren van een pistool op nieuwjaarsdag 1912 ondergebracht werd in The Colored Waif’s Home for Boys, dat het midden hield tussen een kindertehuis en een tuchtschool. Hij was toen 11 jaar oud en het was daar dat hij voor het eerst kennismaakte met het spelen van muziek. Hij kreeg muziekles en een cornet te leen en na ongeveer één jaar was hij opgeklommen tot leider van het orkest van de instelling. Dat was de eerste stap op het pad dat hem zou brengen tot de status van alom erkende beste jazztrompettist, succesvolle componist en bandleider, bewonderd als zanger en geprezen als superster in films en musicals.

What-a-wonderful-world-louis-armstron-KK-14-10-2015-poster

WHAT A WONDERFUL WORLD

Wie hem in zijn muziek volgt uit de vele opnames die door hem zijn gemaakt, hoort de volledige ontwikkeling van de jazz vanuit de vroegste jaren langs komen. Met wortels in Ragtime en de Traditional New Orleans Music van kort na de eeuwwisseling, stond hij aan de wieg van het ontstaan van de Swing waarin hij niet alleen zelf als trompettist en zanger een meester was, maar waaraan hij door zijn spel en zijn composities ook heel veel ontwikkeling heeft gegeven. Hij was daarin op zijn best rond zijn dertigste jaar.

Daarna heeft hij vele jaren muzikaal wat rondgezworven tot hij na de oorlog zijn oude liefde de jazz terugvond. Vooral de opnames uit die tijd met Ella Fitzgerald en Oscar Peterson zijn tijdloze jazzjuwelen geworden. Hij overleed in 1971, tot dan toe nog steeds actief op het podium en voor de TV.

Op deze avond gaan we zijn wonderbaarlijke levensgeschiedenis volgen aan de hand van fragmenten van opnames die vanaf 1925 van hem en zijn medespelers zijn gemaakt.

We zullen vele stijlen van jazzmuziek langs horen komen, met de trompet of de stem van Louis als middelpunt. Maar ook van gospels en wat nu popmuziek heet kon hij iets bijzonders maken, want voor Louis Armstrong waren er geen stijlbarrières, zolang de muziek maar authentiek was.

Datum:                                                Woensdag 14 oktober 2015, 20.00 uur
Leiding:                                               Dhr. L. Bouman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.