Niet alles is te koop

Datum: 21/10/2015
Tijd: 20:00 - 21:30
Locatie: Kleine Kerk

Economie

Economie is een terugkerend thema in de avonden van De Kleine Kerk. Vorig seizoen is er aandacht besteed aan het beheer van de rijkdommen van de aarde,  de omgang met arbeid en kapitaal, de kloof tussen arm en rijk. We stonden stil bij de vraag of bezit ons gelukkig maakt of vooral afhankelijk en voor welke economische problemen de wereld zich in deze tijd gesteld ziet.

“Als je een kind een dollar per dag betaalt om een boek te lezen […] loop je het risico om het kind de waarde van het lezen voor altijd te ontnemen.”


Volgens Michael Sandel bepaalt de markteconomie steeds meer sectoren van onze samenleving. Marktwaarden verdringen steeds meer niet-economische waarden. De markt is doorgedrongen in zorg, opvoeding, onderwijs, kunst en sport en raakt zelfs aan de relaties tussen mensen onderling. Naarmate de marktwerking terrein wint, neemt sociale ongelijkheid toe en vermindert de sociale mobiliteit. ‘Markteconomie’ wordt ‘marktsamenleving’. Voordat we het beseffen denken we alleen nog in economische waarden. Afwegingen van morele en levensbeschouwelijke aard worden zoveel mogelijk geweerd.We kijken naar een opname van een van zijn colleges, en gaan in gesprek over de vraag of er in een democratische samenleving grenzen moeten zijn aan de marktwerking.

Michael Sandel

Michael Sandel is hoogleraar Politieke Wetenschappen aan Harvard University.
In het Nederlands verschenen van hem Rechtvaardigheid en Niet alles is te koop.

Datum: Woensdag 21 oktober 2015, 20.00 uur
Leiding: Ds. W. Brouwer, dhr. P. Cleveringa en dhr. J.P. van der Does

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.