Luther

RONDOM LUTHER: Luther en de Turken

Datum: 16/11/2017
Tijd: 20:00 - 21:30
Locatie: Kleine Kerk

RONDOM LUTHER

3) Luther en de Turken.

Dit is de derde avond in de serie over Maarten Luther, die 500 jaar geleden de aanzet gaf tot de reformatie.

In zijn ‘Tafelgesprekken’ lanceerde Luther veel onverbloemde uitlatingen, zoals deze: “Vervloekt de paus die meer kwaad aan het koninkrijk Gods gedaan heeft dan Mohammed. De Turk doodt het lichaam, verwoest en rooft de goederen van de christenen. Maar de paus is wreder dan de Turk met zijn Koran, want Zijne Heiligheid (de paus) dwingt christenen Christus te ontkennen. Beiden zijn vijanden van de kerk en dienaren van satan”.

Luthers denken wordt beheerst door zijn overtuiging te leven in het laatst der dagen. Als je zijn apocalyptische denken weghaalt heeft zijn theologie geen betekenis meer. Dit apocalyptische uitgangspunt bepaalt ook zijn visie op de Turken (voor hem de vertegenwoordigers van de islam in die tijd).

Op deze avond wordt ingegaan op Luthers inzichten in de islam, waarbij tevens wordt stil gestaan bij de andere actoren in het drama van de zestiende eeuw: de vorsten zoals Karel V (Habsburgse keizer), Frans I (koning van Frankrijk) en Süleyman II (de sultan van het Ottomaans Turkse rijk), en de pausen:  Leo X, die Luther in de ban deed en de Nederlandse paus Adrianus VI.

Het is belangrijk dat wij ons afvragen wat wij uit die geschiedenis kunnen leren voor onze eigen tijd.

 

Datum: donderdag 16 november 2017, 20.00 uur
Plaats: De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129, 1115 AP Duivendrecht
Leiding: ds. Anton Wessels
Info: www.pknduivendrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.