Franci Stukart exposeert

Franci Stukart exposeert

Datum: 24/05/2019 - 05/07/2019
Tijd: 09:00 - 16:00
Locatie: Gemeentehuis

Van 1980 tot en met 2019

Franci Stukart exposeertFranci Stukart (86) wil voor de laatste keer een expositie houden. Ze heeft vanaf de jaren 60 tot heden geëxposeerd in openbare gelegenheden, banken, het Hilton Hotel, Arti et Amicitae, haar Parkgalerie le Papillon in het Amstelpark, haar atelier in de Scheldestraat Amsterdam en haar huidige atelier in Geuzenveld. In het museum Jan van der Togt in Amstelveen was een hele mooie tentoonstelling (2013-2014) met haar serie “War is Over”.

Verkocht

Naar Milaan zijn ongeveer 150 werken verkocht onder andere van de serie mens in computertijdperk (1980), de serie Wild Life (1989) en vroeger werk. Verder heeft zij door het hele land veel werken verkocht.

Groot gezin

Franci Stukart groeide op in een groot gezin als jongste van de 14 kinderen. Geboren in het crisisjaar 1932. Haar ouders hadden het goed gehad maar verloren hun banen door de crisis. Er waren weinig middelen en weinig te eten. Franci werd een paar keer naar kinderhuizen gestuurd om aan te sterken. Toen ze zeven jaar oud was en in Bakkum terecht kwam werd ze na heel korte tijd weer naar huis gestuurd vanwege de mobilisatie. Het tehuis werd in beslag genomen en de stranden waren afgezet met prikkeldraad. De oorlog brak uit. Toch was er in het gezin altijd humor en creativiteit en is Franci vaak met haar schetsboekje op pad geweest. Om de grachtenhuizen te tekenen met potje Oost Indische inkt en kroontjespen.

Schetsboekjes

De schetsboekjes zijn helaas verloren gegaan tijdens de watersnood in 1960 in Tuindorp Oostzaan. Aan het eind van de oorlog was ze ernstig ondervoed en werd ze naar Texel vervoerd. Op de boot werden ze ’s nachts beschoten. Er was geen adres voor haar, ze werd op een boerenkar gezet en langs de huizen werd gevraagd wie dat kind in huis wilde nemen. Allemaal schudden ze van nee. Uiteindelijk kwam ze bij een familie waar ze niet goed behandeld werd. De opstand van de Georgiers brak uit. De familie was gevlucht en Franci werd ’s nachts alleen achtergelaten in dat huis. Daar zijn echt vreselijke dingen gebeurd waar zij nog dagelijks de gevolgen van ondervindt.De serie War is Over is daardoor ontstaan met onder andere het schilderij “Ode aan John Lennon” wat op deze expositie te zien is.

Na de oorlog geen tijd om kind te zijn; ouders helpen, werken aan de wederopbouw en doorgaan. Getrouwd, drie kinderen gekregen, voor haar oude moeder gezorgd, zaken opgericht en meegewerkt, advertenties gemaakt, boekhouding gedaan en tussendoor altijd blijven schilderen en zichzelf blijven ontwikkelen.

Franci Stukart exposeert

Franci heeft zich veel bezig gehouden met natuur, aarde en kosmos, muziek en is daardoor ook geïnspireerd geraakt om schilderijen en series van deze onderwerpen te maken. Altijd zeer kleurrijk, levendig en harmonieus. De laatste jaren komt ze nog weinig in haar atelier omdat het vaak te koud voor haar is. Ze maakt thuis hoofdzakelijk kleiner werk aan de keukentafel of op haar schoot. Tekeningen met een verhaal en schilderijen.

De leeftijd speelt mee, de krachten nemen af. Haar hele leven draait om vrede en vrijheid. De kunst is belangrijk voor haar. Zowel de levenskunst als de artistieke kunst. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij deze expositie. Voor belangstellenden kan Franci Stukart op afspraak aanwezig zijn.
Zie voor nadere informatie ook: https://www.francistukart.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.