Galerijen

Monumenten van Ouder-Amstel

Blik op het verleden, zicht op vandaag

Eindelijk alle monumenten van Ouder-Amstel in woord en beeld! Een bijzonder boek is het geworden: Monumenten van Ouder-Amstel – Blik op het verleden, zicht op vandaag. Met daarin de 39 rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten in de gemeente. Plus een aantal karakteristieke, beeldbepalende panden. Samen scheppen ze een prachtig beeld van de rijke, duizendjarige geschiedenis van Duivendrecht, Ouderkerk, Waver en de polders. Het boek wordt op 10 september officieel gepresenteerd. De uitgave is een initiatief van het Cultuurplatform Ouder-Amstel. Het boek is samengesteld door de leden van de werkgroep Cultureel Erfgoed, onderdeel van het Cultuurplatform.

Aanleiding

Zo’n boek komt niet uit de lucht vallen. Er is een paar jaar aan gewerkt en is een logisch vervolg op de monumentenwebsite, die de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel samen met de Stichting Oud-Duivendrecht in 2010 lanceerde. Die website1 wordt altijd heel goed bezocht. De directe aanleiding voor de papieren uitgave was de totstandkoming van de gemeentelijke monumentenlijst in 2018. Daarbij waren het Cultuurplatform Ouder-Amstel, de werkgroep Cultureel Erfgoed, adviseurs erfgoedbeleid van Mooi Noord-Holland en beleidsmedewerkers van de gemeente Ouder-Amstel nauw betrokken. Die samenwerking heeft de basis gelegd voor dit boek. Het boek geeft een compleet beeld van het (onroerend) erfgoed in Ouder-Amstel: rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, karakteristieke panden en het beschermde dorpsgezicht van Ouderkerk.

Opzet

Het erfgoed van Ouder-Amstel is beschreven in vier hoofdstukken: Ouderkerk, Ronde Hoep/Waver, Duivendrecht en Amstelscheg. De lezer maakt een soort virtuele wandeling langs alle objecten. Zo wandelen we langs de Rijksstraatweg in Duivendrecht en langs de Amstel. We lopen in Ouderkerk van Hoger Einde naar de Kerkbrug en langs Julianalaan en Holendrechterweg. We doen een rondje Hoep. En er is speciale aandacht voor de Portugees-Israëlitische begraafplaats Beth Haim. Vrijwel alle bezienswaardigheden komen onderweg aan bod: boerderijen, bruggen, huizen, kerken, molens. De prachtige foto’s van alle monumenten met veel karakteristieke details zijn van Piet de Boer.

Het boek geeft ook de hoofdzaken van de geschiedenis van Ouder-Amstel weer. Daardoor kan men de functie en betekenis van de monumenten beter begrijpen in het licht van de tijd waarin ze werden gebouwd. Er is een hoofdstuk waarin wat meer wordt uitgelegd over soorten monumenten en monumentenbeleid.

‘wandelboek voor in de luie stoel’

Het boek is gemaakt als ‘wandelboek voor in de luie stoel’. Lekker even wegzinken in de geschiedenis. Maar het inspireert toch vooral om de monumenten ter plekke te bekijken. Dan snap je nog beter wat voor moois we allemaal in Ouder-Amstel hebben.

Te koop

Het boek is vanaf 11 september verkrijgbaar in Museum Amstelland en in de boekhandel**.
Prijs: € 29,90

** Boekhandel Sprey in Ouderkerk a/d Amstel, Cigo Diana in Duivendrecht, Stadsarchief Amsterdam,


1 https://www.historischamstelland.nl/ontdekken/monumenten-ouder-amstel

Muziek maken in Ouderkerk en Duivendrecht

Muziekschool Ouder-Amstel heeft een vestiging in Ouderkerk en Duivendrecht. De muziekschool heeft als doelstelling om instrumentaal muziekonderwijs te bieden in individuele lessen en kleine groepjes. Daarnaast geeft de muziekschool cursussen voor jonge kinderen, jongeren en wordt gewerkt aan een aanbod speciaal voor ouderen. Op OBS de Grote Beer verzorgen de docenten van de muziekschool een leerorkest. Verder verzorgt de muziekschool muziekprojecten op basisscholen in de regio Amstelland.

Toegankelijk voor iedereen

De lessen zijn ook toegankelijk voor mensen die buiten de gemeente wonen, maar inwoners van Ouder-Amstel krijgen voorrang.

Leskosten

Voor ouders met een minimuminkomen zijn er meerdere mogelijkheden om een tegemoetkoming in de leskosten te krijgen. De muziekschool vindt het belangrijk dat iedereen die dat wil gebruik kan maken van de lessen.Bevorderen muziekleven

Een van de doelstellingen van de muziekschool is het bevorderen van het muziekleven in de gemeente. Elk jaar wordt een  huiskamerfestival georganiseerd en leerlingen spelen desgewenst bij officiële gelegenheden.

Contact: info@muziekschoolouder-amstel.nl

Website: www.muziekschoolouder-amstel.nl

Aanbod instrumentale les:

Accordeon, blokfluit, cello, drums, dwarsfluit, gitaar,  keyboard, piano, saxofoon, viool en zang.

Cursussen:

Muziek op Schoot voor peuters met een (groot)ouder
Muziekfabriek voor kleuters
Snuffelcursus voor kinderen uit groep 3 en 4.
Kinderkoor voor kinderen van 6 tot 11 jaar
Popproject voor jongeren tot 18 jaar

Muziekprojecten basisschool:

Toontje lager groep 1-2
Verffabriek groep 3, 4 en 5
Vogel, viool en fluit groep 3 en 4
Met de muziek mee groep 5 en 6
Zingen vol energie groep 3 tot en met 8

Online cultuur beleven

We moeten nu allemaal zoveel mogelijk thuis blijven. Toch kunnen we in huis virtueel musea bezoeken. Naast bestaande mogelijkheden zijn er in korte tijd allerlei culturele initiatieven online beschikbaar.
We hebben hier alvast enkele links onder elkaar gezet.

Musea

Bij veel musea kunt u online binnenkijken. Klik op de link om de website van het museum te openen.

Rijksmuseum: online collectie en achtergrondverhalen.
Stedelijk museum: documentaires, audiotours en live rondleidingen.
Van Gogh museum: verhalen, achtergrond en opdrachten voor de jeugd.
Amsterdam Museum: online collectie
Scheepvaartmuseum: video’s en verhalen
Anne Frank Huis: video’s en online rondkijken.
Thuismuseum: in korte video’s wordt u meegenomen door verlaten musea.
Thuis in het museum: op de site van de Museumkaart vindt u nog veel meer online museumtips.
Google Arts & Culture: met Google kijkt u wereldwijd rond!

Concerten, dans, theater en film

Er is veel online aanbod van films, series, concerten en andere voorstellingen. Hieronder een overzicht:

Coronaconcerten: hier vindt u een overzicht van concerten die online te volgen zijn. Houd de agenda in de gaten.
Consertgebouworkest: nieuwe concertstreams in het nieuwe jaar.
Nationale Opera en Ballet: een uitgebreid aanbod met onder andere voorstellingen en zang- en dansworkouts.
The Social Distancing Festival, internationale dans, muziek, kunst, theater
IDFA: bij IDFA kijkt u bijna 300 gratis films.

Boeken

Verruiming van onlinemogelijkheden van de OBA.

Luisterbieb: via de Luisterbieb (een app voor op uw smartphone of tablet) kunt u ontzettend veel boeken beluisteren. Vanwege de coronacrisis is het aanbod voor niet-leden tijdelijk groter.
Thuisbieb: Nu kan iedereen e-books lenen en lezen via de ThuisBieb. Ook als je geen OBA-lid bent! Er staan maar liefst 100 e-books voor jong en oud voor je klaar in deze nieuwe landelijke app. Extra fijn: je leent net zoveel e-books tegelijk als je zelf wilt!

Joodse inwoners

Op 14 november werden de eerste exemplaren van het boek Joodse inwoners van Ouder-Amstel door burgemeester Joyce Langenacker en schrijver Ruud P. Siekerman uitgereikt aan de dames Mieke Bonn en Bea Vega, overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Joodse Inwoners Ouder-Amstel 1900-1950

Niet eerder werd zo uitvoerig het verhaal verteld over onze Joodse medeburgers in de Tweede Wereldoorlog.
Wanneer kwamen zij er wonen? En hoe ging het daarna met ze? Hoe liep het af? De geschiedenis van de Joodse inwoners van Ouder-Amstel (Duivendrecht-Ouderkerk-Waver) is nog niet eerder geschreven. Zij woonden al eeuwen in Ouder-Amstel. In de jaren dertig kwamen veel Joodse vluchtelingen uit Duitsland in Duivendrecht wonen en werken. Joodse inwoners werden in de oorlog gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Sommigen vonden op verschillende plekken in de gemeente onderdak. Slechts enkelen overleefden de oorlog en keerden terug.

Indrukwekkend

Uit de beschrijving komt een indrukwekkend beeld naar voren van het verschrikkelijke lot dat deze inwoners van Ouder-Amstel heeft getroffen. Schrijver Ruud P. Siekerman is historicus en redacteur van Speuren en Ontdekken, het Historisch Nieuwsblad van Ouder-Amstel. 

Het boek is te koop bij boekhandel Spreij en de museumwinkel in Ouderkerk en Gemakswinkel Vivánt en eetcafé Lotgenoten in Duivendrecht.

Speuren in Ouderkerk & Ontdekken in Duivendrecht

Ter ere van het 10-jarig bestaan van het Cultuurplatform Ouder-Amstel geven wij een boekje uit over de geschiedenis van onze gemeente.

Educatief medewerker Nienke Peeters van het Museum Amstelland heeft alle informatie ‘omgeschreven’ in voor kinderen geschikte taal. Illustrator Mariska Nieuwenhuizen heeft er leuke tekeningen bij gemaakt. Het boekje bestaat uit een deel Ouderkerk en een deel Duivendrecht. Ook buurtschap Waver is erin opgenomen.

Enkele jaren geleden nam de toenmalige voorzitter van het CPOA, Sylvia Dubbeldam, het initiatief tot het maken van digitale lespakketten cultuur en geschiedenis/erfgoed. In samenwerking met de gemeente werd dit ‘doorgezet’ naar het cultuurloket en zijn er inmiddels verschillende regionale lespakketten gemaakt door Cultuur Educatie Amstelland. Wij hebben een ‘papieren’ boekje gemaakt dat op de echt lokale historie van de dorpen van onze gemeente gericht is. Het boekje kan als uitgangspunt en/of aanvulling dienen bij de lessen die Nienke Peeters voor het museum maakt, of gewoon in de klas wordt gebruikt door de leerkrachten. En natuurlijk bij de kinderen thuis of tijdens een dorpswandeling.

Speuren in Ouderkerk & Ontdekken in Duivendrecht

Het boekje is gericht op de groepen 6 en 7 en inmiddels uitgedeeld aan de kinderen van de groepen 6 en 7 van alle basisscholen in Ouder-Amstel.

Speuren-in-Ouderkerk-Ontdekken-in-Duivendrecht