Met dank aan jou, Antoniushoeve

Met dank aan jou, Antoniushoeve

Afgeschreven boerderij

Is een collectie verhalen over een afgeschreven boerderij in Duivendrecht die door het ingrijpen van de dorpsbewoners een rijksmonument werd en zo een toekomst had, en waar nu jonge mensen die toekomst op bijzondere wijze inrichten. Het is daarmee een eerbetoon aan de schoonheid van cultureel erfgoed, gegoten in de vorm van een klassieke kaartenbak en een hedendaagse website.

Antoniushoeve met bewoners, 1918 en 2020

Weer samen iets maken

Wij maakten de afgelopen dertig jaar al veel moois samen. Sonja van der Valk in functies die uitnodigden tot het maken van boeken, tijdschriften en websites; Mathilde de Vriese in de rol van grafisch ontwerper. Altijd als we aan die samenwerking terug dachten gingen we glimmen. En dus besloten we het nog een keer te doen. Sonja had al het plan iets te publiceren over de boerderij die haar dochter Lot Sternheim en haar partner Jamie Bedford eigenhandig aan het verbouwen waren. Mathilde viel al evenzeer voor de hoeve en voor wie er wonen en zo werden we opnieuw een team.

Een pracht van een geschiedenis

In Met dank aan jou Antoniushoeve vertellen we in woord en beeld het veelkantige verhaal over een boerderij die er nog is omdat de inwoners van Duivendrecht zich verzetten tegen sloop. Er is een pracht van een geschiedenis te vertellen over Ferdinand Antonius van Schaick, de laatste boer en over een dorp dat zijn cultureel erfgoed wil behouden. We kunnen daarbij gebruik maken van een schat aan beeldmateriaal.

Roosvenster, dorp in verzet, boer Ferd, renovatie

Alternatieve woonvormen

Sinds een paar jaar proberen zo’n achttien jonge mensen, de meeste ver van Nederland geboren, op die boerderij, de Antoniushoeve, alternatieve woonvormen uit. Rijksbouwmeester Floris Alkemade zegt het vaak: we moeten als samenleving waar het aantal singles toeneemt, mensen steeds ouder worden en de beschikbare bouwruimte beperkt is op zoek naar alternatieven. Dat is precies wat er op de Antoniushoeve gebeurt.

Kaarten en kaartenbak?

Ja, we maken een mooie klassieke kaartenbak. Keurig lineair vertelde verhalen kloppen niet met onze beleving van tijd. Dat is de reden dat we de verhalen afdrukken op kaarten die je intuïtief uit de bak kunt nemen en lezen.

Uitvoering

De vormgeving van de kaarten en de bak refereert aan de architectuur van de Antoniushoeve. De kaarten, van gelamineerd karton, 21 x 25 cm groot, worden gedrukt en gestanst in de vorm van een boograam, beide zijden bedrukt en uitgevoerd in full colour. De kaartenbak die dezelfde boograam vorm heeft, maken we van hout. Daarin komen ongeveer 50 kaarten te staan in 5 categorieën: Land en Hoeve, Bewoners – toen, Dorp in Actie, Bewoners – nu, Droom en Daad. De website en de kaartenbakken zijn beschikbaar in een Nederlandse en een Engelse versie.

Kaartenbak, uitgevoerd in hout, in de vorm van de oude ramen

Voor wie?

We zetten de kaartenbakken neer in publieke ruimtes, denk aan bibliotheken, gemeentehuizen, cafés, scholen. Allereerst in Duivendrecht, maar ook daarbuiten. We kiezen voor publieke plekken omdat we zoveel mogelijk mensen toegang willen geven tot de verhalen. Niet alleen omdat ze intrigerend zijn, maar ook omdat ze getuigen van waarden die vandaag zo belangrijk zijn: zorgzaamheid en bescherming, nee zeggen en in verzet gaan, de geschiedenis behouden en de toekomst inrichten.

Uw steun is nodig

We hebben het geluk veel hulp te krijgen. Van de bewoners van de Antoniushoeve bij de bouw van de website en bij het vertalen van de teksten in het Engels; van de stichting Oud-Duivendrecht, die ooit de boerderij redde, bij de research. Het filmpje op deze pagina werd gemaakt door ex-collega Tessel Schmidt, het prototype van de kaartenbak door een bevriend kunstenaar. We zijn blij met het geld dat we krijgen van de gemeente Ouder-Amstel en de Stichting Aemstellant. Maar dat is lang niet genoeg. We hebben uw donatie nodig om de houten bakken te laten maken, voor de lithografie en voor het drukwerk. Indien mogelijk hopen we onszelf ook een kleine vergoeding te betalen, zodat we de nodige tijd in dit geweldige project kunnen blijven steken.

Wij zijn:

Mathilde de Vriese: Ik ben grafisch ontwerper. Ik ben tevens beeldend kunstenaar en zenleraar en heb een klein meditatiecentrum met mijn man in Amsterdam-Noord. In mijn atelier in dit centrum maak ik o.a. sumi-e schilderijen, volgens de eeuwenoude schilderstijl van Japanse monniken. Ik begeleid meditaties en workshops.

Sonja van der Valk: Ik was theatercriticus, o.a. voor De Groene Amsterdammer, en hoofdredacteur van het vakblad Toneel Theatraal. Ik werkte bij Theater Instituut Nederland en richtte Domein voor Kunstkritiek op en, onder die vlag, De Nieuwe Garde, een platform voor nieuw essayistisch talent. Gepensioneerd en wel ben ik docent en adviseur aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.

Ook erfgoed van de Antoniushoeve (foto’s 2010)// Also heritage of the Antoniushoeve (photos 2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.