Ouder-Amstel: tussen Hemel en Aarde

Datum: 09/01/2015 - 01/03/2016
Tijd: 13:00 - 16:00
Locatie: Historisch Museum

Expositie Ouder-Amstel: tussen Hemel en Aarde

De expositie “Ouder-Amstel: tussen Hemel en Aarde” is te zien in het Historisch Museum Ouder-Amstel.
Het is een overzichtsexpositie met vergezichten vanaf de kerktoren in Ouderkerk a/d Amstel.

“Ouderkerkse Vergezichten”

Uitgangspunt is de verschenen uitgave “Ouderkerkse Vergezichten”, uitgegeven als zesde deel in de historische reeks onder verantwoordelijkheid van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel.
Hierin worden de veranderingen geschetst die in het landschap rondom Ouderkerk aan de Amstel in de loop van enkele eeuwen hebben plaatsgevonden; een filmisch beeld van de kleine en grote veranderingen in het landschap rond Ouderkerk aan de Amstel gedurende 400 jaar.

Willem Drooghwater

Na de bestudering van een grote hoeveelheid aantekeningen kwam het idee bij de schrijvers van dit historische deel op om de mythische figuur, Willem Drooghwater, eens per 100 jaar de toren van de Amstelkerk te laten beklimmen en te laten beschrijven, wat zoal de veranderingen waren als hij 360 graden om zich heen keek. Voorbeelden van die veranderingen in de loop der eeuwen zijn; de Westertoren uit 1638 (hoogte 85 m.), het Okura uit 1971 (78 m.) of de Rembrandttoren uit 1995 (hoogte 135 m.). De veranderingen en ontwikkelingen, dichter om de toren heen, in het landschap en de opkomst en het verdwijnen van het gebruik ervan worden ook filmisch beschreven. De samenstellers van ‘Ouderkerkse Vergezichten’ keken niet alleen naar het verleden, maar vragen zich ook af, wat ze nu en in de komende jaren vanaf de Amstelkerktoren zullen zien. Zal Willem Drooghwater in de komende 100 jaar de Amstelkerktoren nogmaals beklimmen en wat zal hij dan (niet meer) zien? ‘Ouderkerkse Vergezichten’ krijgt daarmee een dubbele betekenis.

Dit historische deel laat de veranderingen in de laatste eeuwen zien in een straal van ongeveer acht kilometer rond de Amstelkerk. Door de filmische opzet laat het zich gemakkelijk lezen waarbij het fotomateriaal de tekst op een schitterende wijze ondersteunt.

Het eerste exemplaar van deze uitgave werd, onder aanwezigheid van vele genodigden, aangeboden aan Roel Habiecht, beheerder van de Amstelkerk. Voor de totstandkoming van ‘Ouderkerkse Vergezichten’ beklom hij meerdere keren met de schrijvers en fotograaf de Amstelkerktoren. Deze uitgave kon worden samengesteld door de gegarandeerde afname van een flink aantal exemplaren door Coherente, de gemeente Ouder-Amstel en De Rabobank. De stichting Stinak uit Amstelveen leverde een financiële bijdrage.

= tekst ontleend aan artikel van Mirjam te Brake op website dichtbij.nl/amstelland: “Ouderkerkse Vergezichten gepresenteerd in museum” =

Openingstijden museum:
woensdag t/m zondag  van 13:00 tot 16:00

Ook op 2e Paasdag, Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag, eveneens tussen 13.00 en 16.00 uur.

Entreeprijzen
Entree €3,- per persoon
Kinderen tot en met 12 jaar gratis
Het museum is niet aangesloten bij de Museumjaarkaart.Voor groepen is een bezoek op andere dagen en tijden mogelijk:
telefonische afspraak : de heer K. v.d. Oever:  020 – 496  84 09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.