Monteverdi Kamerkoor in Kleine Kerk

Datum: 27/03/2015
Tijd: 20:00 - 21:30
Locatie: Kleine Kerk

MONTEVERDI KAMERKOOR UTRECHT TREEDT OP IN DE KLEINE KERK

Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht werd opgericht in september 1989 en is momenteel een van de meest actieve Utrechtse kamerkoren. Het ensemble treedt ongeveer acht keer per jaar op in concertseries in heel Nederland. Ook vermeldt de kooragenda regelmatig radio-opnamen en optredens in het buitenland. Het MKU zingt niet alleen oude muziek (Renaissance en Vroeg Barok) maar programmeert met grote regelmaat ook hedendaags koorrepertoire. Diverse componisten droegen koorwerken op aan het MKU.

De inspanningen van het koor en de dirigent voor het werk van de componist Joep Straesser werden op 2 juli 2006 bekroond met het in ontvangst nemen van de Straesser – Versterprijs 2006.

Op 27 maart treedt het koor op met het programma:
Ingrediente Domine in Sanctam Civitatem.

Het programma is sterk geïnspireerd door de liturgie voor Palmzondag, die merkwaardige zondag die begint met “Hosanna” en eindigt met “Kruisig Hem!”

De muziek is een combinatie van gregoriaans, composities uit de zogenaamde Franco-Vlaamse School (Philippi de Monte en Pierre de Manchicourt) en werken van hedendaagse componisten (Vic Nees, Flor Peeters en Henk Badings).

Het koor wordt geleid door Wilko Brouwers. Hij werd als koordirigent opgeleid aan het Arnhems Conservatorium (bij Joop Schets en Hans van den Hombergh) en aan de Liszt Academie te Budapest (bij István Párkai en Péter Erdei). Behalve het Monteverdi Kamerkoor Utrecht dirigeert hij het Strijps Kamerkoor.  Composities van zijn hand verschenen bij uitgeverij Harmonia en Ascolta en werden, behalve in Nederland, uitgevoerd in Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten.  Wilko Brouwers is hoofd van de koordirectiecursussen en –opleidingen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Ook is hij docent tijdens het jaarlijkse Sacred Music Colloquium, georganiseerd door de Church Music Association of America.

De koorzang wordt afgewisseld met orgelmuziek. Marcus Bergink studeerde orgel  (docerend musicus) aan het Twents Conservatorium en aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem, respectievelijk bij Willem Mesdag en Theo Jellema. Na het succesvolle eindexamen in 1992 vervolgde hij zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop, waar hij in 1994 zijn diploma uitvoerend musicus behaalde. Sinds 2004 is Marcus als kerkmusicus en organist werkzaam in de Sint Martinuskerk te Arnhem, waar hij het gerestaureerde Gradussen-orgel uit 1890 bespeelt.

Datum:     Vrijdag 27 maart 2015
Tijdstip:    20.00 tot  ca. 21.30 uur (er is geen pauze)
Plaats:       De Kleine Kerk
Rijksstraatweg 129, 1115 AP Duivendrecht
Entree:     € 15,00   (incl. koffie vooraf en een drankje na afloop)
Kaartverkoop:         aan de zaal; reserveren kan  via
www.stichtingkleinoot.nl
Informatie:                Mw. G. Bouman-Passchier, tel. 020-4160181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.