Licht-Karlheinz-Stockhausen

Licht van Stockhausen

Datum: 16/05/2019
Tijd: 20:00 - 21:30
Locatie: Kleine Kerk

Muzieklezing in De Kleine Kerk

Deze avond maken we kennis met de muziek van Karlheinz Stockhausen (1928–2007), en in het bijzonder met diens operacyclus ‘Licht’. Stockhausen werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw bekend door zijn experimenten met elektronische muziek, waarmee hij ook van invloed was op de popmuziek.

Licht van Stockhauzen Al dan niet in combinatie met elektronica schreef hij muziek in allerlei grote en kleine bezettingen. In 1977 begon hij aan het in 2003 voltooide ‘Licht’, waarin hij muziek en religie tot een eenheid probeerde te smeden.

 

Licht van Stockhausen

‘Licht’ gaat over de strijd tussen het materiële en het spirituele. De drie belangrijkste personages hebben hun eigen symboliek: Eva (de moeder, schepper), aartsengel Michaël (de hoeder van de mensheid) en Lucifer (de vijand van de mens). We maken kennis met de gedachtewereld van Stockhausen en met de bijzondere klankwerelden die hij met zijn muziek geschapen heeft. Interessant voor wie nieuwsgierig is naar deze muziek en een mogelijk zinvolle inleiding voor wie het project ‘Aus Licht’ van het Holland Festival in juni 2019 in de Westergasfabriek wil bijwonen.

Datum:  donderdag 16 mei 2019, 20.00 uur
Plaats: De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129, Duivendrecht
Leiding: Wim Brouwer
Toegang: vrijwillige bijdrage

Meer informatie:   www.pknduivendrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.