Erfgoedbeleid – raadsvergadering

Inspraak Erfgoedbeleid Commissie Ruimte 160929

  1. Voorstellen
  • Alex de Boer – Werkgroep Cultureel Erfgoed van het Cultuurplatform Ouder-Amstel
    Opgericht na succesvolle conferentie Erfgoed op de Kaart (sept. 2013)
  • Werkgroep heeft 11 leden uit Duivendrecht en Ouderkerk + Cuypersgenootschap.
  • Doel werkgroep: Gemeentelijk erfgoed beleid stimuleren en ondersteunen
  1. Waarom is de werkgroep opgericht?

Uit combinatie van ergernis en bezorgdheid

  • Buiten het beschermde dorpsgezicht kunnen veel panden immers relatief eenvoudig gesloopt of verminkt worden. Ouderkerk, de plaats met de oudste geschiedenis in Amstelland, heeft geen erfgoedbeleid. Een zwartboek is te vullen met over de afgelopen 50 jaar verdwenen en verminkt erfgoed. Strandvliet e.a. boerderijen in Duivendrecht en Ouderkerk, (Wilhelminalaan, Julianalaan), Nessermolen. Soms van de ene dag op de andere plat. Sloop doet iets met de gemeenschap.
  • Waarom zijn we niet veel trotser op het erfgoed dat we hebben? Monumenten zijn het zichtbare deel van onze geschiedenis. Die moet je koesteren. Het lijkt soms wel of we een hekel hebben aan onze eigen geschiedenis.
  • Binnen de Randstad is Ouder-Amstel één van de weinige gemeenten zonder gemeentelijke monumentenlijst. Dat maakt ons erfgoed kwetsbaar.
  1. Draagvlak voor erfgoedbeleid?
  • Maar liefst 89 procent van de Nederlanders hecht belang aan het behoud van historisch erfgoed. Dit blijkt ook uit de grote opkomst op Open Monumentendag. En – niet te vergeten – de emoties, de boosheid die mensen vaak voelen bij de sloop van historisch erfgoed. Een gemeentelijke monumentenlijst is het beste instrument om dat te voorkomen. Een dergelijk draagvlak bestaat ook in Ouder-Amstel. Ook herbestemming van oude panden verdient in dat verband meer aandacht en zorg.

Over draagvlak gesproken: Onze website krijgt maandelijks ca 1000 bezoekers. http://www.historischamstelland.nl/ontdekken/monumenten-ouder-amstel

  • Lokale en landelijke monumenten organisaties (Heemschut, Cuypersgenootschap) vinden het noodzakelijk dat Ouder-Amstel met haar rijke historie spoedig een monumentenbeleid realiseert. Werkgroep heeft steun van o.a. St. Oud-Duivendrecht, Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel, Stichting Erfgoed Amstelland, Werkgroepen Ruimtelijke Ordening in Duivendrecht en Ouderkerk. 
  1. Standpunt werkgroep

Werkgroep was nauw betrokken bij  Visiedocument: Het ERFGOED VAN OUDER-AMSTEL, nu en in de toekomst. Werkgroep is heel blij met deze nota. Hier staan we volledig achter.

We bieden onze ondersteuning aan bij de uitvoering.

ERFGOED IS VAN EN VOOR ONS ALLEMAAL

Erfgoed is een cadeau uit het verleden dat waarde toevoegt aan ons dagelijks leven. En erfgoed is meer dan dat: het heeft maatschappelijke en economische waarde en het biedt continuïteit in een bewegende samenleving. Erfgoed is een magneet voor recreatie en toerisme, versterkt het vestigingsklimaat en daarmee de vitaliteit van stad en platteland, bevordert de sociale cohesie tussen buurt-, stad- en landgenoten, en houdt onze culturen en verleden levend. Ons unieke cultureel erfgoed fungeert als visitekaartje naar de rest van de wereld. Erfgoed betekent identiteit. Van mensen, van Nederland én van Ouder-Amstel.

Afsluiting: Onze dorpen kunnen nog veel mooier. Alle kansen, juist in de schaduw van de stad. Kijk maar naar bloeiende plaatsen als Hattem (bij Zwolle) en Oirschot (bij Eindhoven). Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen: Levendig, leefbaar, gezond en met een prachtig erfgoed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.