Archeologie in Ouderkerk

Lezing Archeologie in Ouderkerk

Archeoloog Ranjith Jayasena van Monumenten en Archeologie (MenA) van de Gemeente Amsterdam gaf op donderdag 21 april een lezing over archeologie in Amsterdam. De lezing werd georganiseerd door de Werkgroep Archeologie van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. 

Archeologie in Amsterdam

Ranjith Jayasena   ging in op de ontwikkeling van de
Archeoloog-Ranjith-Jayasenastadsarcheologie in Amsterdam en hoe de archeologische praktijk er tegenwoordig uitziet. Voor Ouder-Amstel heel interessant: hoe een opgraving in Ouderkerk in 1952 bij de kerk (de huidige Amstelkerk) een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de archeologie in Amsterdam.
Ranjith Jayasena ondersteunde  zijn presentatie met interessante beelden en foto’s. Het publiek was erg geïnteresseerd en stelde tussendoor en na afloop veel vragen.

Archeologie in Ouderkerk

Bovendien stelde de Werkgroep Archeologie in overleg met het Historisch Museum een aantal bodemvondsten uit Ouder-Amstel in de zaal tentoon. De werkgroep was verheugd over de grote opkomst.

Inbreng van het publiek

Iedereen is nog steeds van harte uitgenodigd om “oude” verhalen van oudere inwoners van Ouder-Amstel over archeologische plekken of vondsten waar ze ooit van gehoord hebben aan de werkgroep kenbaar te maken. Voorkom dat ze verloren gaan. Alle tips zijn welkom!

Over de Werkgroep Archeologie

De werkgroep is begin 2015 opgericht om het belang van archeologie in Ouder-Amstel beter voor het voetlicht te krijgen. Archeologisch onderzoek is noodzakelijk voor een goed begrip van de geschiedenis van Ouder-Amstel. Ouderkerk was het bestuurlijk en kerkelijk centrum van Amstelland, tot de opkomst van Amsterdam in de loop van de 14e eeuw. Bij gebrek aan geschreven bronnen weten we weinig van die oudste geschiedenis en zijn we vooral aangewezen op andere bronnen, zoals de archeologie. De belangrijkste activiteiten van de werkgroep:
a. Alle bodemvondsten zoeken en beschrijven die de afgelopen decennia bij archeologisch onderzoek zijn gedaan.
b. Kennis opbouwen door studie, door al doende en van elkaar te leren.
c. Zelf bodemonderzoek doen in samenwerking met deskundige archeologen en de AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland).

Contact
Email adres: wolfaems@xs4all.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.