Vrijmetselarij

Vrijmetselarij

Datum: 15/11/2018
Tijd: 20:00 - 21:30
Locatie: Kleine Kerk

Vrijmetselarij in De Kleine Kerk

De vrijmetselarij is vaak onderwerp geweest van verdachtmakingen en complottheorieën. Daarmee wordt geen recht gedaan aan deze interessante broederschap die in Engeland ontstond aan het begin van de achttiende eeuw. Het in vrijheid en verdraagzaamheid gezamenlijk streven naar levensinzicht en het tonen van maatschappelijke betrokkenheid staat centraal in het denken van vrijmetselaars. We verdiepen ons in de geschiedenis van deze organisatie, van wie onder meer Albert Heijn, Winston Churchill, Willem Drees, W.A. Mozart, J.W. von Goethe en Multatuli lid waren, Ook besteden we uitvoerig aandacht aan de symboliek van de vrijmetselarij die haar oorsprong vindt in de bouw- en lichtsymboliek van de ambachtelijke gilden uit de Middeleeuwen. Voor wie zich verder in de vrijmetselarij willen verdiepen zullen we een bezoek organiseren aan het Vrijmetselarij Museum in Den Haag.

Datum: donderdag 15 november
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: De Kleine Kerk
Rijksstraatweg 129
Duivendrecht
Toegang: Vrijwillige bijdrage.

Leiding is in handen van Co Gersen en Wim Brouwer.

Die Zauberflöte

Op donderdag 29 november is er een tweede avond waarin de vrijmetselarij een rol speelt en wel bij DIE ZAUBERFLÖTE van W.A. Mozart.
Die Zauberflöte is een bekende opera van Mozart en tekstdichter Schikaneder die lid waren van dezelfde vrijmetselaarsloge in Wenen. Beiden waren bekend met de symbolentaal waarmee het hele werk doorspekt is. Het kent een zeer aansprekende laag aan de oppervlakte over het vinden van een partner, het krijgen van kinderen en het verslaan van het kwaad. Maar er zitten veel diepere lagen in, die onder meer gaan over de bewustzijns-ontwikkeling van de mens, de rol van goed en kwaad, het leren zoeken en vinden van liefde en wijsheid, en over het feit dat elk mens in het leven een rol en een doel heeft. De hoofdpersonen worden zich hier gaandeweg van bewust, maar iedereen volgt zijn eigen weg. Veel is versluierd in mystieke symbolentaal die we misschien niet meer zo goed (her)kennen. Arjan van den Ham zal u, aan de hand van fragmenten, op levendige en interactieve wijze meenemen in een aantal van deze diepere lagen die zowel in de tekst als in de muziek zijn te vinden.

Datum: donderdag 29 november
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: De Kleine Kerk
Rijksstraatweg 129
Duivendrecht
Toegang: Vrijwillige bijdrage

Leiding: Arjan van den Ham

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.