"Vogels"

“Vogels”

Datum: 22/11/2016 - 22/12/2016
Tijd: 00:00
Locatie: Dorpshuis

Vogels”

Van 22 november tot 22 december exposeert Jan Grotenbreg in het Dorpshuis in Duivendrecht (open: dinsdag t/m donderdag van 10.00 – 21.00 uur en zaterdag van 10.00 -14.00 uur). Het thema is “Vogels” .

Jan Grotenbreg   (1946)
"Vogels"werd in Alkmaar geboren en volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Sinds 1967 woont en werkt hij in Amsterdam op de hoogste verdieping van een atelierwoning dat in de dertiger jaren speciaal ontworpen werd voor kunstenaars. Vanuit deze studio heeft hij een formidabel uitzicht op de unieke Hollandse wolkenluchten die hem altijd inspiratie gegeven hebben. “De veranderlijkheid, ongrijpbaarheid en vanzelfsprekendheid van wolken zijn, tezamen met de schitterende grijze tinten, enorm fascinerend”.

Cement

Bij het maken van een cementen lijst voor een schilderij van de maan ontstond het idee cement te gebruiken als ondergrond voor de weergave die structuren van een zwartgrijze lucht kan weergeven. Hij begon met cement te experimenteren op linnen. Het resultaat is vaak vergeleken met middeleeuwse muurschilderingen, de zogenoemde fresco, geschilderd in natte kalk. Deze techniek was in Europa een wijdverbreide decoratieve kunstvorm waar de verweerde stukken van zijn overgebleven.

Verwering

Grotenbreg is echter niet zo geïnteresseerd in de decoraties, maar meer in de verweerde kwaliteit ervan. Dit vormt het uitgangspunt voor een indrukwekkende reeks dierenstudies in de natuur. Veel dieren zoals het paard, het rund, de stier en de vogels zijn door Grotenbreg in een laag grijs cement met acrylverf in zwartbruine kleurnuances op linnen vastgelegd.

"Vogels"
Monniksgier 40-50 cm acryl-cement op linnen

“Vogels”

Tijdens de expositie zijn een reeks van zijn vogels met de cementonderlaag te zien. Onder andere de heilige Ibis, flamingo´s en een serie portretten van een oude  Monniksgier uit Artis die 20 jaar lang in een kleine kooi had doorgebracht.

In het Dorpshuis ligt een lijst op de balie met beschrijving van zijn werken.

“Haka”

Eerder is van de schilder het boek ”Haka” over het opvoeden van een jonge kauw verschenen. Zie voor meer werken en achtergrondinformatie zijn website  www.jangrotenbreg.nl

Openingstijden:

De expositie in het Dorpshuis is te bezichtigen tijdens openingstijden:

  • dinsdag t/m donderdag van 10.00 – 21.00 uur
  • zaterdag van 10.00 -14.00 uur

Adres:
Dorpsplein 60
1115 CX Duivendrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.