Muzikale Herfst Amstelkerk Erard Ensemble

Datum: 25/09/2014 - 28/09/2014
Tijd: 20:15 - 21:45
Locatie: Amstelkerk

Ouderkerk Muzikale Herfst
Festival voor romantische kamermuziek op authentieke instrumenten

Optreden van het Erard Ensemble in de Amstelkerk te Ouderkerk: donderdag 25 tot met zondag 28 september 2014

Prachtige muziek, fantastische musici en een historische locatie vormen de ingrediënten van het ontspannen kamermuziekfestival van Ouderkerk, de Ouderkerk Muzikale Herfst. Het festival, voor het eerst georganiseerd in juni 2009, is een niet meer weg te denken evenement geworden op de culturele agenda van Ouderkerk en ver daarbuiten. We zijn dit najaar al weer toe aan de zesde editie met een keur aan internationale musici en feestelijke programma’s.

De Ouderkerk Muzikale Herfst is niet alleen muzikaal en artistiek van het hoogste niveau, het is er ook heel gezellig met een persoonlijke en vriendelijke sfeer. Iedereen is welkom; liefhebbers van klassieke muziek en mensen die niet persé gewend zijn naar klassieke muziek te luisteren. Vaak wordt er een mondelinge toelichting bij te spelen werken gegeven waardoor de muziek nog meer gaat leven.

De festivallocatie is de fraaie Amstelkerk met zijn heerlijke tuin aan de Amstel, gelegen in het centrum van Ouderkerk. Het is de plek waar wij ons vier dagen lang thuis mogen voelen in Ouderkerk. Kom om deze mooie dagen met ons mee te maken!

Artistiek Leider Ouderkerk Muzikale Herfst : Edward Janning

Programmering

1. Donderdag 25 september, 12.30 uur
Gratis lunchconcert
‘De Meester en zijn leerling?’

Joseph Haydn Variaties en f-mineur voor piano
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet in Bes, opus 18, nr 6

In 1793 vertrok de jonge Ludwig van Beethoven van Bonn naar Wenen om les te nemen bij Joseph Haydn, op dat moment misschien wel de beroemdste componist van zijn tijd. Beethoven zal geen gemakkelijke student voor Haydn geweest zijn, maar zijn enorme talent werd wel door Haydn herkend. Beethoven op zijn beurt droeg zijn opus 1 aan Haydn op. Haydn staat bekend als de vader van het strijkkwartet; niet voor niets dat Beethoven zich ook sterk op dit genre heeft gericht. Met zijn allereerste strijkkwartet (opus 18, nr 1) heeft Beethoven zich met Haydn willen meten, en met succes! Dit sprankelende werk staat in contrast met de serieuze en sfeervolle variaties in f-klein van Haydn, waarin virtuositeit en intimiteit elkaar afwisselen.

Edward Janning, piano
Lonneke van Straalen, viool
Maaike Aarts, viool
Asdis Valdsimarsdottir, altviool
Jan Bastiaan Neven, cello

2. Vrijdag 26 september, 20.00 uur
Openingsconcert: ‘Une soirée Musicale’

Camille Saint-Saëns Eerste Sonate voor cello en piano in c
Vincent d’Indy Trio voor klarinet, cello en piano in Bes
Maurice Ravel Sonatine voor piano solo
Claude Debussy Strijkkwartet in g
Openingsconcert ‘Une Soirée Musicale’
Deze eerste herfsteditie van het festival in Ouderkerk gaat feestelijk van start met een prachtig openingsconcert! Deze avond brengen wij een aubade aan de schoonheid van de Franse muziek. Elegant, soms lichtzinnig maar altijd met raffinement is deze muziek een welhaast zinnelijk ervaring waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Speciaal voor dit openingsconcert maken wij een keuze uit de schatkamers van de Franse muziek, zodat u kunt genieten van meesterwerken van Ravel, Debussy, d’Indy en Saint-Saëns.

Edward Janning, piano
Frank van den Brink, klarinet
Casper Bleumers, viool
Maaike Aarts, viool
Asdis Valdimarsdottir, altviool
Jan Bastiaan Neven, cello

3. Zaterdag 29 juni, 20.00 uur
‘Een reis door de eeuwen’

J.S. Bach
Toccata voor orgel in d
George Crumb
Vox Balaenae voor elektrische fluit, elektrische cello en elektrische piano
Johannes Brahms
Liebesliederwalzer voor vocaal kwartet en piano vier-handig

We beginnen onze reis door drie eeuwen muziek met een van de beroemdste orgelwerken van J.S. Bach, de magistrale Toccata in d. Het recentelijk gerestaureerde orgel van de Amstelkerk zal schitteren onder de handen van zijn vaste bespeler, organist Eric Jan Joosse.
Na deze spectaculaire opening komen we in een geheel andere sfeer; het werk Vox Balaenae (Gezang der Walvissen) van de Amerikaanse componist George Crumb brengt ons naar de mystieke onderwaterwereld van de walvis. Badend in blauw licht halen de musici geluiden uit hun instrumenten die het oeroude lied van de walvis oproepen.
Het gedeelte na de pauze staat in het teken van de Romantiek; Brahms’ Liebesliederwalzer voor vocaal kwartet met piano-vierhandige begeleiding wordt uitgevoerd door het internationale Damask Ensemble, bestaande uit vier jonge, maar zeer ervaren zangers. De muziek van Brahms is lieflijk, vrolijk en charmant en vormt het besluit van het meest gevarieerde programma dat wij tot nu toe in ons festival gepresenteerd hebben. Komt dat zien!

Eric-Jan Joosse, orgel
Rob van Dord, fluit
Evelien Prakke, cello
Edward Janning, piano
Carsten Schmidt, piano
Damask Ensemble

4. Zondag 30 juni, 15.00 uur
Slotconcert: ‘Schubertiade’

Selectie van Liederen voor bariton en piano
Werken voor piano solo
Strijkkwintet in C, D956

Met een prachtige Schubertiade besluiten wij dit jaar ons festival. Bariton Mattijs van de Woerd start het prgramma met een keuze uit Schuberts geweldige liederenrepertoire. Tussendoor speelt de Duitse pianist en Schubert-specialist Carsten Schmidt enkele werken voor piano-solo. Na de pauze staat het beroemde Strijkkwintet in C op de lessenaars; het is een van de mooiste kamermuziekwerken ooit geschreven en vormt zo een heerlijk slotakkooord van ons festival. Mis het niet!

Mattijs van de Woerd, bariton
Carsten Schmidt, piano
Edward Janning, piano
Casper Bleumers, viool
Lonneke van Straalen, viool
Asdis Valdimarsdottir, altviool
Sietse-Jan Weijenberg, cello
Evelien Prakke, cello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.