Gitaar door de eeuwen heen

Datum: 29/09/2019
Tijd: 15:00 - 17:00
Locatie: Kleine Kerk

IZHAR ELIAS
SPEELT OP VIER BIJZONDERE GITAREN

In dit programma maak je kennis met enkele topstukken uit de geschiedenis van de klassieke gitaar.

Nederlandse Muziekprijs winnaar Izhar Elias laat vier bijzondere gitaren horen: de renaissance gitaar, barokgitaar, vroeg romantische gitaar en de Spaanse klassieke gitaar. Iedere gitaar en stijl heeft weer heel eigen bijzondere verhalen. Zo speelde de Italiaanse barokgitarist Francesco Corbetta voor de Zonnekoning Lodewijk de XIV, en bewerkte gitaarvirtuoos Mauro Giuliani bijna de gehele opera Semiramide van Rossini voor 1 enkele gitaar. Geniet van de hemelse klanken van het piepkleine Renaissance gitaartje en van de temperamentvolle Spaanse klassiekers.

Nederlandse Muziekprijs

Izhar Elias is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.

Gitaar door de eeuwen heenIzhar Elias Amsterdam, 1977 – opgegroeid in Ouderkerk aan de Amstel) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.

Solist

Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest.
In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: ‘Schattenspiel’, voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier.
In september 2019 start Izhar als docent aan het Conservatorium van Amsterdam.
Nadat Izhar in september 2019 zijn elfde album uitbracht, met werken voor barokgitaar solo, is dit najaar de release van album nummer twaalf: ‘Songs of Love and Exile’, samen met sopraan Channa Malkin.

Muzikale samenwerking

Izhar Elias heeft talloze bijzondere muzikale samenwerkingen. Enkele samenwerkingen uitgelicht:
Met gitarist Fernando Riscado Cordas jr. vormt Elias een duo dat zich specialiseert in het uitvoeren van muziek op historische gitaren. Hij vormt een duo met de Georgische klarinet virtuoos Levan Tskhadadze. Met trio Cordevento (met Erik Bosgraaf – blokfluit en Alessandro Pianu – klavecimbel), richt hij zich vooral op repertoire uit de 17e eeuw. Cordevento gaf concerten in Nederland, de belangrijkste Europese concertzalen (o.a. In Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg) en Zuid-Oost Azië. Elias werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs.

Conservatoria

Izhar studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori l´Ottocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

Datum:                       Zondagmiddag 29 september  2019, 15.00 uur
Plaats:                         DeKleine Kerk, Rijksstraatweg 129, Duivendrecht.
Entree:                        € 15, inclusief consumpties
Kaartverkoop:       aan de zaal; NU OOK PINBETALING MOGELIJK
Reserveren:            www.stichtingkleinoot.nl
Informatie:              Gerie Bouman, tel. 020 416 01 81

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.