Birds in trees, boats at seas

Birds in trees, boats at seas

Datum: 08/05/2018 - 17/07/2018
Tijd: 10:00 - 16:00
Locatie: Dorpshuis

Nieuwe expositie in het Dorpshuis  Mathilde de Vriese

Tot 17 juli exposeert Mathilde de Vriese in het Dorpshuis in Duivendrecht.  Speciaal voor het Dorpshuis maakte zij een serie schilderijen onder het motto: “ Birds in trees, Boats at seas ”. De natuur is hierin de inspiratiebron en symbool voor het leven.

“ Birds in trees, boats at seas ” 

De meeste schilderijen in deze tentoonstelling zijn geschilderd met zwarte inkt op papier. De kunstenares is ook opgeleid in de klassieke Japanse Zen schilderstijl genaamd sumi-e. Voor het schilderen wordt er gemediteerd en elke strook wordt gezet op adem.

“Ik probeer eigenlijk de levensenergie, de ware aard van de boom of een golf door me heen te laten stromen. Ik zet als het ware zelf een stapje achteruit en kijk met verbazing naar mijn handen wat ze op het papier zetten. De bootjes en de vogels zijn vervolgens de passanten in dat leven. De vogels vliegen langs of rusten uit op een tak. De bootjes varen op de, soms torenhoge, golven of rusten uit in kalme, zonnige wateren.

Birds in trees, boats at seasVorm en levenskracht

De golven en bomen hebben steeds verschillende verschijningsvormen. De troostende betekenis van deze serie is dat de vorm steeds weer verandert. Maar de levenskracht zèlf verandert niet en is steeds aanwezig.”

Al meer dan 20 jaar is haar werk bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken. Het gaat vaak over het draaglijk maken van het dagelijks bestaan, met diepgang en lichtheid. Zo ontstonden projecten als: ‘Iedereen is Boeddha’ en ‘Houd moed’. Haar jarenlange werk als grafisch vormgeefster, vooral voor de theaterwereld, lijkt logisch verder te stromen in deze bijna grafische schilderijen.

Zen

Haar kunst wordt geïnspireerd door de Zen boeddhistische oefening, zij is al jaren Zen leraar. Samen met haar man René Slikker beheert zij meditatiecentrum “ de Zamenhof”  in Amsterdam-Noord. Een kleine tempel voor de weg naar binnen, rust midden in het leven. Hier geeft zij ook workshops Zen schilderen, meditaties en volle maanvieringen.

Voor meer informatie zie www.dezamenhof.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.