Benefietvoorstellng Kleine Kerk

Benefietvoorstelling Kleine Kerk

Datum: 07/05/2017
Tijd: 14:30 - 16:30
Locatie: Kleine Kerk

Benefietvoorstelling Majim
Zondag 7 mei
De Kleine Kerk

Klezmerband Majim, de bij velen inmiddels bekende Duivendrechtse amateur band voor Klezmermuziek  en Jiddische liederen, presenteert op zondag 7 mei a.s.  om 14.30 uur in De Kleine Kerk de première van  een geïllustreerd muzikaal verhaal:

“Terk in Amerika”

Net als in de eerdere twee programma’s van deze band gaat het om een middagvullende vertelling, die als leidraad dient voor een reeks van Jiddische liederen en instrumentale klezmernummers. Zowel de meeste liederen als instrumentale nummers zijn in de Askenasische gemeenschap in het Oost-Europa rond het begin van de vorige eeuw ontstaan. Van de liederen wordt de Jiddische tekst met een Nederlandse vertaling geprojecteerd.

Benefietvoorstelling Kleine Kerk

Lotgevallen

Het verhaal vertelt over de lotgevallen van emigranten uit Oost-Europa in de eerste helft van de 20e eeuw.  Terk, een jonge Joodse man, wordt geboren in het nu niet meer bestaande land Bessarabië, in de stad Kishenev (tegenwoordig Chișinău, de hoofdstad van Moldavië). Uit angst voor hervatting van de pogroms en de slechte economische situatie besluit hij om net als vele anderen de overtocht naar Amerika te maken. In het verhaal wordt deze zware zeereis in een paar liederen en bijpassende instrumentale nummers bezongen waarin hoop en wanhoop elkaar afwisselen. Zoals alle emigranten moet ook hij bij aankomst in de VS op Ellis Island, de immigratiepost bij Manhattan,  medisch worden gekeurd en een onderzoek ondergaan naar een mogelijk crimineel verleden; de gevoelens die dat oproept worden in het aangrijpende lied  Elis Aylant  tot uitdrukking gebracht.

Jazz

De eerste jaren van zijn verblijf in de VS zijn niet rooskleurig en het kost hem en zijn lotgenoten de nodige moeite om te overleven. Hij probeert dat zowel door muziek te maken als door allerlei baantjes te accepteren maar het blijft armoe. Totdat hij en zijn medemuzikanten besluiten om zich iets meer van de dan in Amerika opkomende jazzmuziek aan te trekken. Hoe dat afloopt hoort u tijdens de voorstelling.

Muziek en beeldregie

Klezmerband Majim bestaat uit:

Rina JansenBenefietvoorstelling Kleine Kerk
zang en tamboerijn
Esther Nolte,
dwarsfluit
Lennart Bouman, accordeon
en Nederlandse teksten
Paul van Kampen,
gitaar en zang
Maarten Klomp,
contrabas

Gerie Bouman verzorgt tijdens de voorstelling de beeldregie.

Programma en entree

Het programma begint om 14.30 uur en duurt ongeveer 2 uur, inclusief een pauze.
De toegangsprijs bedraagt € 15, inclusief koffie/thee of frisdrank in de pauze. Voor kinderen betaalt u € 7,50. De opbrengst van de voorstelling komt volledig ten goede aan het onderhoud van De Kleine Kerk.

Op website www.majim.info. vindt u meer over MAJIM.

Meer informatie: www.pknduivendrecht.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.