barokmuziek-in-kleine-kerk

Barokmuziek in Kleine Kerk

Datum: 27/01/2017
Tijd: 20:00 - 21:30
Locatie: Kleine Kerk

Barokmuziek in Kleine Kerk

Henk van Zonneveld heeft enkele jaren geleden in De Kleine Kerk opgetreden met o.a. een kistorgel en een programma  rondom Bach.

In het concert dat nu geprogrammeerd staat wordt hij vergezeld door twee fantastische houtblazers: hoboïste Nienke van der Meulen en fagottist Thomas Oltheten.

Muziek uit de hoogtij van de barok

Uitgevoerd worden o.a. een Sonata van Boismortier, de Franse Suite in c van Bach en Sonata in F van Georg Frederic Händel. Ook zal er muziek van Telemann, Vincent en Platti klinken. Muziek uit de hoogtij van de barok, die in het bijzonder kon gedijen door de bloeiende muziekcultuur aan de diverse Europese vorstenhoven. Veel rijke hoog geplaatsen hadden musici en componisten in dienst. Veel hoogtijdagen en festiviteiten werden opgeluisterd door speciaal voor die gelegenheid in opdracht gecomponeerde werken. Tijdens het concert zullen enkele hoogtepunten uit die periode klinken en toelicht worden.

Bezetting:

Nienke van der Meulen, barokhobo
Thomas Oltheten, barokfagot
Henk van Zonneveld, clavecimbel

barokmuziek in kleine kerkAls 15 jarige ging Nienke van der Meulen naar de jeugdopleiding van het conservatorium. Daarna studeerde ze aan het conservatorium van Utrecht en studeerde muziekwetenschap. Aan het conservatorium in Parijs studeerde ze barokhobo onder leiding van Antoine Torunczyk en klassieke hobo. Nienke speelde met toporkesten uit de hele wereld, zoals Les Concerts Spirituel, Les Arts Florissants, Concerto Copenhagen en Amsterdam Baroque Orchestra.
Nienke maakt deel uit van barokensemble Rood Hout samen met Gerben Budding (clavecimbel) en Linde Schinkel (sopraan). Het ensemble speelde op alle belangrijke kamermuziekpodia van Nederland en nam in 2013 hun eerste cd op. In 2016 staan de opnames voor een tweede cd gepland.

barokmuziek in kleine kerkThomas Oltheten studeerde aan Nederlandse conservatoria en in Zürich. Hij speelde in het Tonhalle Orchester en in het Opera Orkest van Zürich. In de loop der tijd is hij zich gaan verdiepen in de ontwikkeling van de fagot door de eeuwen heen. Hij bespeelt zowel de dulciaan – de 17de eeuwse voorloper van de fagot – barok-, klassieke, romantische en moderne fagot. Hij is oprichter en zakelijk leider van het Apollo Ensemble.
Op de concertpodia soleert hij met o.a. fagotconcerten van Vivaldi, Fasch, Telemann, Weber en Mozart. Hij werkte mee aan vele radio- en cd opnames, zowel solistisch als in kamermuziekensembles. Als docent en coach is Thomas actief zowel in Nederland als in Rusland.

barokmuziek in kleine kerkHenk van Zonneveld behaalde voor zowel orgel als clavecimbel het Diploma Uitvoerend Musicus aan het Utrechts Conservatorium bij resp. Jan Welmers en Leni van der Lee. Daarna specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk van barokmuziek en volgde masterclasses bij James David Christie, Jos van Immerseel, Ton Koopman, Gustav Leonhardt, en Harald Vogel. Hij maakte opnamen voor radio en televisie, trad op in Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland en geeft concerten  als solist en als continuospeler met koren, orkesten en kamermuziekensembles. In 1985 verscheen een plaatopname met Engels en Nederlands repertoire uit de 17e eeuw op clavi-organum. Als docent voor clavecimbel en orgel was hij ruim 25 jaar verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur te Hilversum. Hij  dirigeert verschillende koren en is sinds 2000 actief als orkestleider van zijn barokorkest Cappella Maria Barbara.

Organisatie:   Stichting Kleinoot
Datum:              vrijdag 27 januari 2017, 20.00 – 21.30 uur
Plaats:                De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129,
1115 AP Duivendrecht

Entree:                  € 15, inclusief koffie en drankje na afloop
Kaartverkoop:  aan de zaal  of
Reserveren:       www.stichtingkleinoot.nl

Informatie:         Gerie Bouman, tel. 020-4160181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.