Archeologie in Ouderkerk

Datum: 21/04/2016
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Dienstencentrum Ouderkerk

Lezing Archeologie in Ouderkerk

Archeoloog Ranjith Jayasena van Monumenten en Archeologie (MenA) van de Gemeente Amsterdam geeft op donderdag 21 april een lezing over archeologie in Amsterdam. De lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep Archeologie van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. Locatie Dienstencentrum, Diedrick van Haarlemstraat 3, Ouderkerk aan de Amstel. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Toegang vrij.

Archeologie in Amsterdam

Ranjith Jayasena zal ingaan op de ontwikkeling van de Archeoloog-Ranjith-Jayasenastadsarcheologie in Amsterdam en hoe de archeologische praktijk er tegenwoordig uitziet. Voor Ouder-Amstel heel interessant: hoe een opgraving in Ouderkerk in 1952 bij de kerk (de huidige Amstelkerk) een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de archeologie in Amsterdam. Ranjith Jayasena zal  zijn presentatie met interessante beelden en foto’s ondersteunen. De lezing duurt een uur, waarna er na afloop volop gelegenheid is vragen te stellen.

Archeologie in Ouderkerk

Bovendien zal de Werkgroep Archeologie in overleg met het Historisch Museum een aantal bodemvondsten uit Ouder-Amstel in de zaal tentoonstellen. De toegang is gratis, net als koffie, thee en drankje na afloop. Een vrijwillige bijdrage van niet-leden van de Historische Vereniging wordt op prijs gesteld. De werkgroep verheugt zich op uw komst. U bent van harte welkom!

Inbreng van het publiek

Heeft u “oude” verhalen van oudere inwoners van Ouder-Amstel over archeologische plekken of vondsten waar ze ooit van gehoord hebben. Neem ze mee of vertel ze om te voorkomen dat ze verloren gaan. Alle tips zijn welkom!

Over de Werkgroep Archeologie

De werkgroep is begin 2015 opgericht om het belang van archeologie in Ouder-Amstel beter voor het voetlicht te krijgen. Archeologisch onderzoek is noodzakelijk voor een goed begrip van de geschiedenis van Ouder-Amstel. Ouderkerk was het bestuurlijk en kerkelijk centrum van Amstelland, tot de opkomst van Amsterdam in de loop van de 14e eeuw. Bij gebrek aan geschreven bronnen weten we weinig van die oudste geschiedenis en zijn we vooral aangewezen op andere bronnen, zoals de archeologie. De belangrijkste activiteiten van de werkgroep:
a. Alle bodemvondsten zoeken en beschrijven die de afgelopen decennia bij archeologisch onderzoek zijn gedaan.
b. Kennis opbouwen door studie, door al doende en van elkaar te leren.
c. Zelf bodemonderzoek doen in samenwerking met deskundige archeologen en de AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland).

Contact
Email adres: wolfaems@xs4all.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.