Roots of Rock ’n Roll

Datum: 19/11/2014
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Kleine Kerk

ROOTS OF ROCK ’N ROLL

Een avond over het ontstaan van Rock’n Roll

 Op woensdag 19 november a.s. geeft Lennart Bouman in de Kleine Kerk aan de Rijksstaatweg in Duivendrecht een avond over de achtergrond en ontwikkeling van de Rock ’n Roll. Voor velen kwam deze beroemde en beruchte muziek- en dansvorm in de 50-er jaren van de vorige eeuw als een plotselinge explosie die vooral de jeugd in hoge mate boeide  ook te gronde zou richten volgens veel ouders. Maar zo plotseling was dat niet en op deze avond gaan we aan de hand van historische geluidsopnamen na hoe Rock ’n Roll ( R&R) is ontstaan en wie aan deze ontwikkeling een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Daarbij zullen een aantal roemruchte namen passeren en wellicht dat u met muziek wordt geconfronteerd waarvan het bestaan u niet bekend was.Affiche-Roots-of-rocknroll-kleineKrkDuifdr

R&R

Men hoort vaak een citaat van een muziekcriticus uit het midden van de vorige eeuw dat R&R in feite “zwarte muziek is, gespeeld door blanken” en dat is voor een deel waar maar niet meer dan dat bv. voor jazz geldt. Daarom zullen wij op deze avond uitgaan van de veronderstelling dat er zowel zwarte als blanke roots zijn voor R&R en deze afzonderlijk proberen te volgen.

Zwarte muziek

Voor de zwarte roots  gaan wij terug naar het einde van de 19e eeuw toen kort na de vrijheidsoorlog de Amerikanen van Afrikaanse afkomst de mogelijkheid kregen om een muziekinstrument te bespelen, soms ook zelf te hebben en groepjes te vormen om zingend en dansend met muziek bezig te zijn. Als bron voor deze muziek diende naast Afrikaanse ritmes en de daarvan afgeleide worksongs uit de slaventijd vooral kerk- en marsmuziek. De belangrijkste stromingen waren Ragtime en Blues. Gezamenlijk vormden deze de bakermat van zowel de jazz als van R&R. De volgende stap in de weg naar deze laatste muziekvorm was de opkomst van de Boogiewoogie die ook in Nederland enkele bekende spelers heeft gehad, denk maar aan Pia Beck uit de 50-er jaren en Rob Hoeke heel wat later. Uit de boogiewoogie wat vooral pianomuziek was kwam voor dansorkesten de Jump Blues op met o.a. Lionel Hampton als succesvolle verbreider. Denk maar aan de Apollohal in 1954 toen hij met zijn uitzinnige publiek door de vloer ging. Na de tweede wereldoorlog ging de zware beat en het gebruik van blues harmonieën het muziekbeeld bepalen in een vorm die tot op heden bestaat als Rhythm & Blues (R&B). Met een van de belangrijkste beoefenaren, Fats Domino, staan we op de grens van Rock’n Roll.

Blanke roots

Ook de blanke roots zijn te vinden in het Amerika van de 19e eeuw, maar dan bij de immigranten uit Europa , vooral uit Engeland, Schotland en Ierland, die zich in eerste instantie vestigden aan de Oostelijke kust. Zij brachten hun vaderlandse muziek mee en beoefenden die enthousiast in groepsverband zingend en dansend. Het was vooral in de zuidoostelijk bergketen de Apalaches, waar deze muziek zich verder ontwikkelde en van daaruit zich met de settlers naar de West verbreidde. Deze groep van immigranten werd door anderen wel aangeduid met Hillbillies en deze aanvankelijke scheldnaam werd later de geuzennaam voor deze muziekvorm. Toch verdween deze geleidelijk voor de neutraler betiteling country. Country is inmiddels een verzamelnaam voor een aantal zeer uiteenlopende stijlen als Western, Honki Tonk en Bluegrass. Deze laatste vorm bracht samen met R&B uit de zwarte hoek  Bill Haley en zijn Comets rond 1955 tot hun wereldsucces Rock Around the Clock, niet veel later gevolgd door grote namen als Little Richard en Jerry Lee Lewis  met daarboven onverslaanbaar The King, Elvis Presley.

Deze avond wordt gehouden op woensdag 19 november a.s. in De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129. Aanvang 20.00 uur. Entree: vrijwillige bijdrage. Informatie: www.pknduivendrecht.nl

Datum: Woensdag 19 november, 20.00 – 22.00 uur
Leiding: Dhr. L. Bouman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.